
Rempeyak kacang hijau, kuih yang wajib setiap kali hari raya. Tepung yang ditabur dengan kacang hijau. Ini juga merupakan kuih kegemaran ayah maka ayahlah pembantu ibu. Tolong goreng dan masukan dalam tin biskut. Sambil goreng sambil makan.



Kuih Sepit, asalnya adalah kuih tradisi orang cina. Yang tidak tahan nya buat kuih ini kena duduk depan api yang kecil dan berjam-jam nak habiskan tepung yang dibancuh dengan santan. Ranggup dan lemak . Bermula dari sahur sampailah kepetang nak dapatkan satu tin biskut besar.

Kuih Putu Kacang kegemaran saya sekeluarga. Arwah ibu pasti buat kerana ramai yang memuji lembut dan ranggup. Kalau tidak pandai buat keras dan berderai. Dua minggu nak raya arwah ibu pasti jemur kacang hijau dan gula kemudian dihantar untuk dimesinkan agar menjadi tepung. Diadun kemudian ditekapkan didalam acuan kayu yang khas untuk putu. Sebaik siap ianya dijemur tengah panas selama beberapa hari . Yang tidak tahan kena tunggu agar tidak dimakan oleh burung.

Kuih Bahulu yang mengunakan telur itik sebagai bahan utama. Dipukul hingga kembang kemudian dicampur tepung dan gula. Dibakar diatas bara api sabut kelapa diatas dan dibawah. Acuan yang diperbuat dari tembaga.

Kuih Gunting, kuih yang paling leka makannya. Ranggup dan sedap semasa menonton tv. Lebih sedap dicampurkan dengan udang kering. Dipotong halus kemudian digoreng dengan minyak yang banyak.
No comments:
Post a Comment